Badania oparte na naszych deklaracjach wykazują, że na tegoroczne święta planujemy wydać nieznacznie więcej niż w zeszłym roku. Całkowity budżet rodziny wyniesie średnio 882 zł z czego 342 zł przeznaczymy na artykuły spożywcze. Co wkładamy podczas przygotowań do wigilii do koszyka w sklepie i ile kosztują produkty na przygotowanie tradycyjnej kolacji?
Na wielu stołach podczas wigilii króluje karp. To właśnie na okres przedświąteczny przypada 80-90% jego rocznej sprzedaży. Dlaczego jego cena każdego roku jest inna? Hodowla karpia zależy od wielu czynników, które wpływają również na koszty. Brana jest pod uwagę cena paliwa, paszy oraz ilość sztuk, jakie nadają się do sprzedaży. Ta zależy od tego, czy karpie miały w danym roku dobre warunki klimatyczne, by się rozwijać.
Cena karpia zależy również od miejsca, w którym robimy zakupy. W 2017 roku w mniejszych sklepach rybnych zapłacimy za kilogram świeżego karpia nawet około 18 zł, a w supermarketach około 9-13 zł. Najczęściej wybierane są sztuki, które ważą 1-1,5 kilograma.
Karp cieszy się podczas świąt powodzeniem, ale ma też wielu przeciwników, którzy szukają w sklepach zamienników. Wiele osób decyduje się na przyrządzenie łososia. Jest on jednak o wiele droższy od tradycyjnego karpia. Za kilogram zapłacimy około 50-60 zł. Nieco tańszy a równie popularny jest dorsz, którego możemy wykorzystać również do zrobienia ryby po grecku. Jego cena to około 30-35 zł za kilogram. Elegancko prezentować się będzie na wigilijnym stole pstrąg w całości, za którego zapłacimy około 20 zł za kilogram.
Podczas przedświątecznych zakupów zazwyczaj musimy zaopatrzyć się w większe ilości produktów podstawowych. Pieczemy ciasta i pierniczki, lepimy pierogi, przygotowujemy domowy makaron, smażymy lub pieczemy ryby. Do koszyka trafia więc nawet kilka kilogramowych opakowań mąki (ok. 2,50 zł/szt.). Przyda nam się także duże opakowanie jajek, których cena pod koniec 2017 roku wzrosła. 10 sztuk w rozmiarze L to koszt około 8 zł. Do słodkich wypieków kupujemy również cukier, za który zapłacimy około 1,70 – 2,50 zł oraz coraz droższe w ostatnich miesiącach masło. Jego cena to nawet 7 zł za opakowanie. Przyda się również przynajmniej litrowa butelka oleju. To koszt około 5 zł.
Oprócz standardowych produktów przed świętami kupujemy również składniki na typowe wigilijne potrawy. Sięgamy po to, co wyjątkowe i odświętne, np. spore ilości bakalii (np. rodzynki za ok. 3,50/200g, orzechy włoskie za ok. 8 zł/100 g, żurawinę suszoną za ok. 10-12 zł/100g) oraz suszone grzyby (ok. 6 zł/20 g), ale także swojskie i tradycyjne, czyli buraki na barszcz czerwony (ok. 2 zł/kg), kapustę kwaszoną na bigos (ok. 3,50 zł/kg) lub śledzie (ok. 5 zł/250 g lub 8,50 za wiaderko 500 g), które przygotowujemy w różnego rodzaju zalewach i sosach.
Nie możemy również zapomnieć o składnikach na domowe ciasta. Do makowca potrzebować będziemy gotowej masy (ok. 6,50 zł/kg) lub maku (ok. 10 zł/500g) i bakalii. Sernik możemy przygotować ze specjalnego serka (ok. 7 zł/kg) lub twarogu (ok. 2-2,50 zł/200g) przemielonego i połączonego z jajkami i cukrem. Na wigilijnym stole często pojawia się także piernik, wzbogacony charakterystycznym smakiem miodu (ok. 6,50 za mały słoiczek 225 g). Zamiast piec ciasta w domu, możemy również kupić gotowe wypieki w cukierni. Za kilogram makowca zapłacimy około 25 zł, sernika około 20 zł, a za duży piernik kilkanaście złotych.
Organizacja wigilii w domu wiąże się z długimi i pracochłonnymi przygotowaniami, dlatego niektórzy wolą ułatwić sobie zadanie i zamówić gotowe dania z wybranej restauracji lub firmy cateringowej. Koszt takich potraw jest znacznie wyższy niż tych przyrządzonych własnoręcznie. Przykładowo za jedną porcję smażonego karpia zapłacimy około 18 zł, za litr barszczu czerwonego od ok. 8 do nawet ponad 20 zł, a przystawkę w postaci śledzi z różnego rodzaju dodatkami ok. 30-38 zł za półmisek. Do tego możemy zamówić kapustę wigilijną (ok. 40 zł /kg lub 15 zł za porcję) oraz pierogi (ok. 30-45 zł za 20 sztuk).